Budowa konia. ;)
wszystkie konie mimo różnic w wygladzie wynikajacych najczesciej z rasy, wieku czy sposobu użytkowania, zbudowane sa podobnie. Ciało konia mozna podzielić na kilka partii, którym odpowiadaja
określonym funkcją. W pokroju konia możemy wyodrębnić:
- głowę - w obrębie, której można wyróżnić część górną (mózgowioczaszkę) oraz dolną (trzewioczaszkę) - część pyskową; głowa ze względu na jej dość znaczną masę ok 16 kg i osadzenie na końcu
stosunkowo długiej dźwigni jaką jest szyja ma duże znaczenie w przenoszeniu środka ciężkości ciała konia oraz utrzymywania równowagi podczas ruchu i skoków
- szyję - dobrze umięśniona część końskiego ciała, najbardziej pożądana jest szyja średniej długości; u koni pracujących w szybkim tempie dość poważną wadą jest szyja zbyt krótka ponieważ
zmniejsza ich wartość użytkową oraz szybkość; u koni pociągowych natomiast pożądana jest szyja ciężka, szeroka zaopatrzona w grube i wytrzymałe mięśnie
- kłodę - ograniczoną od góry kłębem, od przodu piersią, od dołu mostkiem, a tylna jej granica to linia łącząca końce kłębu i mostka; miejsce w którym grzebień szyi przechodzi w kłąb,
nazywa się wcięciem siekiery, zaznacza się ono wyraźnie tylko wtedy, gdy kłąb jest wysoki - Budowa konia
- zad - ograniczony od przodu kłodą, jest miejscem pracy mięśni podczas skoku,chodzenie oraz biegania; dobrze umięśniony i ukształtowany daje duże możliwości skokowe konia
- kończyny przednie
- kończyny tylne
(kończyny koni sa silnie umięśnione, a kośći ułożone pod kątem ostrym, co zwiekszadynamikę ruchu. W partiach dolnych, znaczenie cieńszych, mięśnie zastąpione zostały mocnymi więzadłami i
ścięgnami, a prawie pionowe ułożenie kości zapewnia amortyzację i wytrzymałośc na obciążenia. Taka budowa kończyn sprawia, że nawet długotrwały odpoczynek lub sen w pozycji stojącej
nie powodują u koni zmeczenia.) Źródło: www.galopuje.pl
http://www.google.pl/imgres?q=budowa+konia&num=10&um=1&hl=pl&biw=1366&bih=663&tbm=isch&tbnid=35gooyO3vONpbM:&imgrefurl=http://a-equus.rzeszow.pl/2011/04/budowa-konia/&doc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz